История на рекламата

Днес поти не остана сектор, които да няма многобройна конкуренция, а за да изплува някой сред море от сходства и добро предлагане на конкурентна стока, трябва да е повече от добър. Тук на помощ идва онлайн рекламата.

Кога се появяват рекламите?

В двадесет и първи век едва ли се сещаме и си задаваме въпроса от къде са се появили рекламите и кой ги е измислил. Виждаме ги навсякъде около себе си – радио, телевизия, преса, интернет, така многобройни и заливащи света.

Историята разказва за първите реклами, които били устни. Те се предавали от уста на уста и от варта на врата. И до днес този метод си остава може би най-ефективният, въпреки, че съществуват множество други техники. Да сравним рекламата на онлайн магазин и неговите продукти в социалните мрежи. За да се доверите на някои онлайн магазин се допитвате до мнението на опиталите вече стоките, нали така?! Ето това е пренесено от миналото и първите стъпки на рекламата.

Предполага се, че първата писмена реклама се появява с пресата. Истината е, че французин на име Теофаст Ренадо, създава първата писмена реклама. Той прави табелка, която поставя пред магазина си. Така се заражда идеята и са множеството днес рекламни табелки, а по-късно и появата на билбордове.

Днес глобалната мрежа Интернет прави всичко така лесно и достъпно, докато рекламите там сякаш пропиват съзнанието.

За първите печатни реклами е известно още, че били информативни и описателни, вместо да са нещо, което кой знае, колко да грабва и да провокира. Уви, днес рекламите налагат нуждата да са повече от атрактивни. Те трябва да са завладяващи, уникални и неповторими, провокативни и подтикващи не просто към любопитството на потребителя, а към покупка на продукта.

С годините формите и многообразието на реклами така завладява света, че днес едва ли може да си представим живота без тях, колкото и банални да са на момента. Та, представете си само, как ще изберете нови мебели за дома, ще набележите място за поредната почивка по време на отпуската или ще изберете подарък за любимия човек, ако не ви грабне някоя изскачаща рекламка на екрана на монитора, докато просто седите и четете всичко това?!